Hosszú idő után újra Peter Mayle könyvet olvastam. Szerintem évek teltek el a legutóbbi óta. A Provence A-Z-ig című volt talán az utolsó, amit megvettem, az meg ugye nem pont regény, hanem inkább minilexikon, szóval azt úgy nem faltam. Na…
Sajtószemle
Aki nem elégszik meg annyival, hogy elutazik a mesés Provence-ba, képeket nézeget, gyűjtöget, ottani recepteket készít el itthon, azoknak szól a következő cikk, amit az NLCafé-ról tallóztunk, és segítséget nyújt abban, hogyan is varázsoljuk el otthonunkat Provence hangulatát idéző textilekkel, bútorokkal,…
Második nap – Csupa, csupa gazdagság
Útitervünk szerint a kirándulásokat Nizzától keleti irányban kezdtük. A meredek, sziklás partvidéken három autóút (Corniche = párkányút) halad Nizzától kelet felé, nagyjából a parttal párhuzamosan, attól egyre távolabb, azaz egyre magasabban, csodálatos panorámát nyújtva a rajta utazóknak. Első úti célunk…
Szilvás-levendulás sütemények
Nem kifejezetten provence-i recept, viszont a levendula miatt abszolút olyan hangulatú. A szilva kissé savanykás íze remekül illik a levendula aromájához, ill. nagyszerűen kiegészítik egymást. Az eredeti recept, amelyből kiindultam Nigellától származik, én most ezt egészítettem ki egy kis szilvával.…
Levendulás cukor
A holnapi recept elé egy gyors, praktikus ötlet: levendulás cukor készítése házilag. Levendulavirágot ilyenkor is szerezhetünk be herbária vagy bioboltokban, esetleg gyógyszertárban, akár teaként árusítva. Én szerencsés voltam most, mert még nyár végén kaptam a Nővérem kertjéből egy hatalmas csokorral…
Képek
Leonard Wren: Provence Patisserie A kép innen származik. Paul Simmons: Cafe Provence A kép innen származik.
Anchoiade
Ismét egy tipikus előétel Provence-ból. Egy szardellából, fokhagymából és olívaolajból készült, intenzív ízű mártogatós vagy püré (attól függően mennyi olajat adunk hozzá), de melegen akár tésztaszószként is megállja a helyét. Nagyszerű kísérője a franciáknál oly kedvelt pastisnak*. Hozzávalók: 125 g-os…
Első nap – Utazás és érkezés
Az elkövetkező hetekben egy dél-franciaországi utazás élménybeszámolóját olvashatjátok, praktikus ötletekkel megspékelve. “4 napot volt szerencsénk ezen a csodás tengerparti részen tölteni, majd 3 napon át a „valódi” Provence tájaiban gyönyörködtünk, „bent” a szárazföldön. A rövid idő alatt csak belekóstoltunk, elcsíptünk…
Tapenade
A tapenade, amit helyenként fekete vajnak is neveznek, a provanszál tapeno szóból ered, melynek jelentése kapribogyó. Ebből is következik, hogy elengedhetetlen alkotórésze ennek a receptnek. Az eredeti receptet egy marseille-i séf, Monsieur Meynier alkotta meg, több mint egy évszázaddal ezelőtt.…
Hangulatok
Mary Ann Boysen: Lavande A kép innen származik. Jeremy Barlow ROI: Gassin A kép innen származik. Jeremy Barlow ROI: Antiques, St Remy de Provence A kép innen származik.