Provence

Anchoiade

Ismét egy tipikus előétel Provence-ból. Egy szardellából, fokhagymából és olívaolajból készült, intenzív ízű mártogatós vagy püré (attól függően mennyi olajat adunk hozzá), de melegen akár tésztaszószként is megállja a helyét. Nagyszerű kísérője a franciáknál oly kedvelt pastisnak*.

Hozzávalók:
125 g-os olajos szardella konzerv (90 g töltőtömeg)
4-5 gerezd fokhagyma, összenyomva (vagy ízlésünk szerint)
frissen őrölt bors
kb. 100 ml olívaolaj
ízlés szerint kevés frissen facsart citromlé (vagy világos borecet)
opcionálisan tehetünk bele aprított, friss petrezselymet is

A hozzávalókat egy mozsárban összetörjük, majd ízlés szerint petrezselymet is adunk hozzá. Az olívaolaj mennyiségének növelésével, vagy csökkentésével ízlés szerint a sűrűsége is szabályozható.
Vékony pirítósszeletekre kenve, vagy hosszúkásra vágott zöldségek mártogatósaként tálaljuk. Ezek lehetnek pl.: uborka, sárgarépa, fehérrépa, zöldbab (pár percet blansírozzuk, forrásban lévő vízben), paprika, de lehet akár brokkoli (szintén blansírozva), szezonban spárga (természetesen megfőzve) stb.

Pastis: ánizs ízű, édesgyökérrel is ízesített, 40-45 %-os alkoholtartalmú aperitif ital.

Vélemény, hozzászólás?