Provence

Paradicsomtorta

Ez a tétel már nagyjából 1 éve figyel a kis jegyzetfüzetemben, ahova a kipróbálásra váró recepteket kiírogatom. A Cooking School Provence című kedvenc könyvemből származik, és olyan ügyesen kalkuláltam, hogy mire a jó paradicsom eljött, pont a liszt fogyott el majdnem teljesen… de én meg már úgy rápörögtem a témára, hogy nem akartam megint halasztani, így a szükséges tészta ilyen kis béna lett, (leveles tésztával is biztosan jó lett volna, de azt meg meg kellett volna várni, hogy kiolvadjon), szóval maradt a csálé tészta, de cserébe príma paradicsom.

Tészta:
300g liszt
100 g vaj
1 kk só
100 ml hideg víz
A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk és minimum félórára hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a belevalót:
2 fej vöröshagyma
2-3 ek olivaolaj
10 dkg bacon
1 kk cukor
5-6 db paradicsom
3 gerezd fokhagyma
kakukkfű
2 tojás
só, bors
oregánó
1 kicsi sűrített paradicsom
reszelt sajt (pl edami)
00. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
0. Vizet forralunk egy nagy lábasban, ha felforrt, beledobjuk a paradicsomokat, kb 1 percre, aztán kivesszük és könnyedén leszedjük a héját. A paradicsomok közül kettőt kb szeletekre vágunk, egy tányérra fektetjük őket, megsózzuk és félretesszük. A többi paradicsomot feldaraboljuk és szintén félretesszük.
1. A hagymát apróra vágjuk, a bacont is kisebb csíkokra vágjuk és olajon együtt pirítgatjuk őket kis lángon kb 15 percig. Hozzáadjuk aztán a zúzott fokhagymát és a cukrot, a kicsi darabokra vágott paradicsomot, a sűrített paradicsomot és együtt főzzük kb 15 percig közepes lángon. Levesszük a tűzről és kicsit hűlni hagyjuk.
2. Addig elővesszük a hűtőből a tésztát, kinyújtjuk és elegyengetjük a sütőformában. Jó alaposan megszúrkáljuk villával és betesszük a sütőbe 180 fokon kb 10+5 percre. Az a jó, ha a tészta sütés közben nem púposodik fel.
3. Ha már majdnem a végéhez közeledik a tészta sütése, akkor a paradicsomos-hagymás-baconos masszához hozzáütünk két tojást, fűszerezzük (só, bors, oregano, kakukkfű) jól elkeverjük és amikor lejár a tésztasütési idő, akkor ráöntjük a tésztára. A tetejére ráhelyezzük az elején félretett szeletelt, besózott paradicsomokat, sajtot reszelünk a tetejére és kb 25 perc alatt készre sütjük.

Vélemény, hozzászólás?