Provence

Provence

A legtöbb Franciaországba látogató, sőt továbbmegyek, még a franciák is, Párizs után a leginkább látni vágyott helye Provence és a Côte d’Azur.
Sokan elolvasták biztosan Peter Mayle “Egy év Provenceban” című könyvét, vagy egyszerűen csak szívesen látnák a történelmi városokat Avignon, Arles, vagy éppen az elegáns Aix-en-Provence-t.
De az is lehet, hogy azért vágynak ide, hogy saját szemükkel is láthassák a gazdag és híres Cannes-t, Antibes, Cap Ferrat vagy Saint Tropezt.
provence_01
Sokan évről évre visszatérnek, mert ezeken a festői történelmi településeken tényleg minden adott a nyugodt pihenéshez. Bármilyen indíttatásból is jöjjenek, abban bizton egyetértenek:
Mindenkinek fel kell keresnie Provence-t legalább egyszer az életben.
De ha ennyire felkapott a hely, felmerül a kérdés: Provence vajon képes volt “felnőni” a jó hírnevéhez? Tényleg olyan nagy durranás, vagy inkább csak túl van misztifikálva… A legtöbb útikönyv általában Provencet mint közeli “paradise” emlegeti, vagyis paradicsomi helynek. Gyönyörűnek tényleg gyönyörű, de azt, hogy mennyire sok vagy kevés… azt mindenki döntse el maga…
 provence_02
Franciaországról tudni kell, hogy egy nagyon centralizált állam, aminek “a központi agya” Párizsban van. A francia forradalom alatt, az ország 83 megyére volt felosztva, mára ez a szám felduzzadt 100ra. Ez a nagyon kiterjedt ország  még négy tengerentúli megyével is büszkélkedhet (Guadeloupe, Martinique, Guyana és Réunion). Nem sok ország mondhatja ezt el magáról.
Annak érdekében, hogy decentralizálni lehessen az országot, a megyéket 26 régióba sorolták amik először 1982-ben kaptak (korlátozott) autonómiát. Provence egyike a 26 franciaországi régiónak. Ezt hivatalosan Provence-Alpes Côte d’Azur-nek vagy rövidítve PACA-nak nevezik.
És hogy miket is érdemes megnézni itt? Ha egy szóval akarunk válaszolni: MINDENT. Ha bővebben…
A látnivalókat – képzeletben – 6 csoportba oszthatjuk, ezek mindegyike egy bizonyos területet, megyét ölel fel.
provence_03
Alpes Maritimes, egy sűrűn lakott terület, amely határos Olaszországgal. Ez egy különösen gazdag megye, hiszen magáénak tudhatja a “nagyokat”: Nizza, Cannes, Antibes, Saint Paul de Vence és az exkluzív Villefranchet és Mentont (az apró Monacói Hercegség közvetlen szomszédságában).
Alpes de Haute Provence, ahol a Alpok kezdődik… Hogy csak a főbb helyeket említsem: Digne les Bains, Sisteron és a Grand Canyon du Verdon, (a Verdon szurdok Európa legmélyebb pontja).
Bouches du Rhône, vagyis a “Rhône folyó szája”. Itt található többek között az elegáns Aix en Provence, a kaotikus, színes Marseille, a van Gogh általt ismertté tett Saint Rémy de Provence, vagy akár a Rhône deltájában található ősi Arle, és Camargue.
Hautes Alpes, egy gyéren lakott területen fekszik a szakadék “középpontjában”. Ez a terület egy igazi alpesi táj, nagyszerű kirándulási helyekkel nyáron és remek sípályákkal télen.
Var, egy kis folyórol kapta a nevét. Ami számomra kissé meglepő, hogy csak “magában” áll, mert a franciák szeretik használni a “sur” szót (rövidítve s/) vagyis valami “folyón” elnevezni a településeiket…
De a kis kitérő után vissza Var megyébe. A terület Aix en Provence és Cannes között fekszik, és egy gyönyörű tengerparttal büszkélkedhet, beleértve a híres Saint Tropezt is.
Vaucluse, Montélimar és az Alpok között fekvő megye, az ország nyugodt szépsége, a zöld dombokkal, apró falvakkal és Grignan  történelmi várával.
provence_04
Hogy honnan jön a Provence név?
Ez a terület egyike volt a mai Olaszország területén kívül fekvő területnek, amely sorsát a rómaiak 150ben elrendezték.
Azt hogy legyen a neve új provincia “Provincia Narbonnensis”, és a fővárosa legyen Narbonne. A név túl bonyolult lett, és hamarosan Provincia Nostra-ra változtatták végül pedig csak röviden Provence lett.
A Côte d’Azur, azaz a “kék tengerpart” kifejezést a part mentén lévő Mentontól az olasz határ közelében fekvő Cassis Marseilleog fekvő területre használják. Úgy is hívják, hogy a Francia Riviéra, de Franciaországban a Côte d’Azur  kifejezést használjuk.
Még egy kis érdekesség: a Nizzaban és Cannesben élő emberek ragaszkodnak ahhoz, hogy a Côte d’Azur kifejezés csak a Menton és Cannes között fekvő szakaszt foglalja magában. A part további, nyugat felé eső részét inkább “Côte Varois”-nak kellene hívni. De erről bármennyire is szerették volna, nem tudták meggyőzni a döntéshozókat, hogy változtassák meg a határokat, bár azt meg kell valljam, az “igazi franciák”  is csak Cannesig tartják számon ezt a területet.
És ha már a neveknél tartunk… Érdekel, hogy mitől Nizza az ami a franciáknak Nice? Hamarosan többek között ez is kiderül…

Vélemény, hozzászólás?