Provence

Provence-i zöldségleves pistou-val

Hozzávalók:

  • 1 kis cukkini
  • 20 dkg sütőtök (nettó)
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 póréhagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg krumpli
  • 1/2 dl olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál provence-i fűszerkeverék, kakukkfű
  • 20 dkg mélyhűtött fejtett bab
  • 25 dkg mélyhűtött ceruzabab
  • 5 dkg spagetti

Hozzávalók a pistou-hoz:

  • 1 kis cserép bazsalikom összes levele
  • 1 dl olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 8 dkg reszelt parmezán
  • só, frissen őrölt bors

leves

A cukkinit megmostam, félkarikákra vágtam. A répát szintén félkarikáztam, a sütötököt 2X2 cm-es kockákra szabdaltam, majd a póré fehér részét és még egy keveset a zöldből felkarikáztam. Egy jó nagy lábasban az olívaolajon párolni kezdtem a fenti zöldségeket, közben felforraltam 3 liter vizet. 10 perc párolás után hozzáadtam az átnyomott fokhagymát, átkevertem, és felöntöttem a forró vízzel. Sóztam, borsoztam, fűszereztem a provence-i fűszerkeverékkel és a kakukkfűvel, majd hozzáadtam a fejtett babot és a kockákra vágott krumplit is. Forrás után újabb 10 percet főztem. Ekkor beletettem a ceruzababot és a négybe tört spagettitésztát is, kissé utánasóztam és készre főztem.

A pistou-hoz az aprítógépbe tettem a hozzávalókat, alaposan összekevertem, és kész. Ezzel tálaltam a levest, mármint mindenki maga tette bele a tányérjába. Jó kis őszi-téli étel, finom laktató zöldségleves. Sok adag 🙂

A 2010 őszi Stahl magazinból a recept

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.