Provence

Nizzai saláta, ahogy még biztosan nem kóstoltad: levesként

Ennek a levesnek az ötletét ill. az alapanyagait, a nizzai saláta receptje adta. Ami nem más mint egy tonhalas, zöldbabos burgonyasaláta, amihez adnak még főtt tojást, szardellát, paradicsomot, salátát és fekete olajbogyót is, majd végül egy magos mustáros-hagymás vinaigrette öntettel locsolják meg. Így télvíz idején én gondoltam egyet, és elkészítettem leves formájában. Talán furcsának hangzik egy krémlevest halas puffanccsal és tulajdonképpen egy paradicsomsalátával tálalni, de ha megkóstoljuk egész más lesz a véleményünk. Finom lett! Nagyon! Másik Felem is nagyokat hümmögött – persze jó értelemben -, miközben ette. Nálam most kimaradt a főtt tojás és a fekete olajbogyó – sőt némely recept kapribogyót is ír -, de ha valaki úgy gondolja, akár azt is kínálhat még hozzá. Mondjuk így levesként, ehhez az ízhatáshoz én leginkább még a főtt tojást tudnám elképzelni. Az olaj-, és a kapribogyó szerintem itt most túl karakteres lenne. Viszont, amit még szintén néhány recept említ csak meg, az a bazsalikom, és ez szerintem (főleg ha rendelkezünk frissel), ugyancsak nagyon jól illik hozzá. Nekem most csak szárított volt itthon, és ez a tonhalas puffancsba került. Íme a recept:

nizzai-salata
Hozzávalók:
A zöldbab-krémleveshez:
1 nagyobb fej hagyma, felaprítva
2 gerezd fokhagyma, összenyomva
250-300 g burgonya, meghámozva, apró kockákra vágva
500 g zöldhüvelyű zöldbab (fagyasztott)
1,5 l zöldségleves
olívaolaj, só, bors, csipet cukor
2-3 púpos teéskanál dijoni mustár

A tonhalas puffancsokhoz:
1 doboz tonhalkonzerv
1 doboz szardellakonzerv
1 aprócska fej hagyma
1 szikkadtabb, de nem száraz kifli
2 tojás
só, bors, bazsalikom
A sütéshez: olaj

A paradicsomos salátához, ill. a levesbe valóhoz:
kb. 3 közepes paradicsom, apró kockákra vágva
Az öntethez:
1 evőkanál magos mustár
1 evőkanál fehérborecet
kb. 3-4 evőkanál olívaolaj
1 kicsike fej hagyma, nagyon finomra aprítva
só, frissen őrölt bors

Először a paradicsomos salátát készítem el, amihez alaposan elkeverem az öntethez valókat (egy kis üvegben is összerázhatjuk akár), majd összekeverem a paradicsommal és hűtőbe teszem, hogy összeérjenek az ízek.
A leveshez a hagymát kevés olívaolajon megpirítom kissé, hozzáadom a fokhagymát, a burgonyát, a mustár és sózom, borsozom picit, majd fedő alatt átpirítom. Ezután mehet bele a zöldbab is, majd fedő alatt ezt is párolom keveset. Felengedem a levessel (vagy sima, sós vízzel) és puhára főzöm az egészet. Pici cukorral ízesítem, majd leturmixolom, és át is szűröm, hogy a zöldbab esetleges szálai ne rontsák el a krémességet.
Miközben fő a leves, elkészíthetjük a puffancsokat. Ehhez egy késes aprítóba teszünk mindet, majd összedolgozzuk az egészet. Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd teáskanállal adagolva kisütjük, papírszalvétára szedve lecsöpögtetjük.
A paradicsomsalátát és a puffancsokat is külön tálkában kínáljuk a leveshez.
A paradicsomból mindenki kevert egy keveset a saját levesadagjához. Így a meleg levest pont olyan langyosra hűtötte le, hogy az ízek sokkal jobban érvényesülhettek benne.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.