Provence legszebb helyeit nehéz lenne egy posztban felsorolni, a szebbnél szebb kisvárosok, hangulatos falvak, csodaszép tájak közül szinte lehetetlen választani, egy provence-i utazás alatt igazából egyik ámulatból esünk a másikba. Azt hinnénk, hogy már szebb nem is lehetne, erre jön…
Újra itt
Folytatjuk a Provence.hu-t, úgyhogy ha továbbra is szeretitek a provence-i tájat, hangulatot, gasztronómiát, lakberendezést és úgy egyáltalán, bármit, ami Provence-hoz kapcsolódik, akkor gyertek és nézelődjetek. Továbbra is az lenne a cél, hogy közösen szerkesszük ezt az oldalt, így ismét várunk…
Kecskesajt levendulamézzel
A csodálatos Provence-i táj látványával és illatával szükségszerűen együtt jár a levendula méz is. Különösen nagyra értékelik a “műértők” ezt a kincset. Szerencsére Magyarországon is egyre több helyen fellelhető már a boltok polcain. A dolgos méhek munkáját augusztus-szeptemberben (közvetlenül a…
Ratatouille újragondolva I.
A ratatouille című bejegyzés végét ugye azzal zártuk, hogy merjük újragondolni az ételeket. Hogy miként, arra álljék itt példaként a következő recept: HOZZÁVALÓK 100 gramm ratatouille 5 deka reszelt ementali 1 tojás 2 ek tejszín provence-i fűszerkeverék vaj ELKÉSZÍTÉS…
Provence-i és borsos sajt
HOZZÁVALÓK 1 doboz Faisselle / vagy kb 4-5 doboz nature joghurt esetleg cottage chees durvára tört tarka bors só provence-i fűszerkeverék ELKÉSZÍTÉS Egy már nem használt pelenkát, vagy valami laza szövésű anyagot készítsünk elő. A faisselle-t bontsuk ki,…
Ratatouille, a dél íze…
A ratatouille [ratatuj] neve sok embernek ismerősen hangozhat. Ha máshonnan nem, a L’ecsó (franciául Ratatouille) c. Walt Disney meséből. Mondjuk a mese címe egy kis szójátékot is rejt magában, hiszen a főhős egy patkány, ami franciául “rat”. És ugye a…
Fougasse – pain provençal
Ez a lapos, furcsa alakú kenyér a fougasse ami a “pain provençal”, vagyis a provence-i kenyér az olasz focaccia vagy fougace helyi megfelelője, amely a latin “Panis focacius”-ból származik. Annyira szép, egyedi, hogy már ránézésre is összefut az ember szájában a nyál. Hát ha…
Provence
A legtöbb Franciaországba látogató, sőt továbbmegyek, még a franciák is, Párizs után a leginkább látni vágyott helye Provence és a Côte d’Azur. Sokan elolvasták biztosan Peter Mayle “Egy év Provenceban” című könyvét, vagy egyszerűen csak szívesen látnák a történelmi városokat Avignon,…
Provence-i zöldségleves pistou-val
Hozzávalók: 1 kis cukkini 20 dkg sütőtök (nettó) 2 szál sárgarépa 1 póréhagyma 4 gerezd fokhagyma 20 dkg krumpli 1/2 dl olívaolaj só, frissen őrölt bors 1 teáskanál provence-i fűszerkeverék, kakukkfű 20 dkg mélyhűtött fejtett bab 25 dkg mélyhűtött ceruzabab…
Nizzai saláta, ahogy még biztosan nem kóstoltad: levesként
Ennek a levesnek az ötletét ill. az alapanyagait, a nizzai saláta receptje adta. Ami nem más mint egy tonhalas, zöldbabos burgonyasaláta, amihez adnak még főtt tojást, szardellát, paradicsomot, salátát és fekete olajbogyót is, majd végül egy magos mustáros-hagymás vinaigrette öntettel…